Silk Hope Celebration of Queen Sirikit 2014

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Are you a big fan of silk? or traditional clothes? You have a time until tomorrow May, 12 2014 to visit Queen Sirikit Museum of Textile (QSMT) Festival at Grand Palace on Na Phra Lan Road.

They have a museum tour for free! at 10am and 1.30pm on the first three days. Here snapshots how they produce a pure beautiful silk. Silk, the point of our story begins..

Silkworms are caterpillars, not worms. Thai silk is produced by Thai caterpillars raised on Thai mulberry leaves by Thai weavers.

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

 The silk from Thailand’s caterpillars varies in color from light gold to very light green. A single filament is too thin to use alone. Hot pot used on silk reeling.

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

 A traditional machine used to reel the cacoon yarn. Woman keep stirring natural or chemical dyes in the pot to get uniform color. Rolling by manual to collect the silk yarn.

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Time by time of rolling to collect then separating the yarn by color. The dried and dyed silk is then spun into yarn on wooden or plastic tubes. Which one do you prefer?

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Starting hand weaving with specific pattern. Hand woven Thai silk is a timeless, unique work of textile art from the hands. Carries an imprint of the character, thoughts, emotions, feelings, spirit and life of the weaver.

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Thai Silk has triangular fibers which reflect light like prisms, the reason Thai silk looks shiny. They also produce a smooth and rough Thai silk.

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Tips to recognize pure or imitation silk :

  • Pure silk price is expensive, cost up to 10 times more than imitation fabrics from polyester
  • A natural fiber with clearly visible small flaws and joins in the thread along the warp and the weft. An imitation machine made fabric will have a perfect surface and pattern
  • A unique luster, with a sheen that has two unique blends. Imitation polyester silk shines white regardless of the angle of the light.
  • If you burn Thai silk with a flame, it leaves fine ash and smells like burning hair.
  • The pure Thai silk fabric piece will have the printed pattern on one side with only an outline of the print on the reverse side. An imitation silk fabric, the pattern print and colors can be seen on one side but there is only a plain color on the reverse side.

 

Traditionally, everyday dress was practical and usually quite plain. A great deal of time and expense was spent to weave the fabric for weddings, temple ceremonies, funerals and spirit appeasing ceremonies, resulting in spectacular quality as well as complex techniques and designs.

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Enjoy shooping! see you in Bangkok

Advertisements

Get a Perfect Tan from Khai Islands

Morning about 7 we’re ready to explore small islands east coast of Phuket, 30 minutes of driving from patong area to Port Island Hopper. Life jacket, snorkeling tools, spf cream, sunglass, beach hat must be prepared for the trip.

Most of the beaches on the Kai Islands boast stunning white sand and crystal clear water. Touched down at the first island, Khai Nok. Swam with small colorful fishes near the rocks then continued for swimming another site.

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Had a rest on the beach chair and got this sweet couple photo. Khai Islands is perfect to spend a honeymoon

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

One hour left, we moved to Khai Nui for deeper snorkeling. Beautiful corals, colorful fishes and you will see sea urchins walking around coral. Really want to catch and eat them, Eh!

Photo Credit  : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

“Look we can see the island!”, Khai Nai for the last is perfect to sunbathing. Suncreen lotion more than 30 spf was a must. We had loads of fun relaxing on the beaches. Around 12 pm left from Koh Khai. Bye!

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

 Half Day Package price for adult is 750 baht (special price from our guesthouse)

Half Day Time: 07:45 – 13:30 and 11:30-17:30 hrs

Tour Included
  • Land Transfer from – to hotel & Port Island Hopper
  • Information & check in your equipment
  • Welcome drink: Coffee, Tea and drinking water at Port Island Hopper
  • Life Jacket, Masks & Snorkeling
  • Experienced Local Guide
  • Experienced Crews
  • Unlimited soft drinks, drinking water, fruits & snacks on Khai Nok Island
Excluded
  • Rent two beach chairs + one umbrella for 150 baht
  • Rent frog foots for 100 baht at the port
  • Additional meals on the islands, ex : grilled corn for 50 baht, grilled fish for 150 baht
  • Photo frame for 150 baht from photografer of the port

Si Biru Melintasi Langit Biru (#WeAreTravelBlogger)

Tangerang Selatan, 2011

Malam minggu itu ku habiskan dengan menonton film bioskop dan sekedar window shopping di sebuah MallTak ada kebutuhan yang dibeli hingga mata ini tersangkut sesuatu! Magnet kuat yang menggiring mata untuk menengok ke sebuah Toko. Toko Tas dengan banner besar bertuliskan

SALE UP TO 70%

Yes, I do love shopping when they offer more than 50% discount dan akhirnya beberapa menit pandanganku tersangkut ke sebuah tas kecil berwarna biru. Sekali lagi, tak lain tak bukan tas biru berdiskon 70%!.

Cocok! tas biru ini akan ku bawa berpetualang ke luar negeri. Melancong ke Fiji Island negara pertamaku.

Hongkong, 2012

Agenda transit! Berjam-jam aku berputar-putar mengelilingi bandara udara yang entah berapa kali lipat lebih besar dari Bandara Udara Soekarno Hatta. Kagum, puas dan lelah bercampur aduk satu. Sayang foto alay kita berdua di negara ini hilang termakan virus.

Fiji Island, 2013

Dengan bercucuran tangis dan keringat akhirnya kau dan aku mendarat selamat di Fiji Island, sebuah negara kecil Pasifik Selatan. Kau senang bukan main kan? Coba hitung berapa orang Indonesia yang plesir ke negeri ini dan kau beruntung!.

Photo Credit : BulaKana Location : Port Denarau, Fiji

Photo Credit : BulaKana
Location : Port Denarau, Fiji

Bahkan saat ku mengais rejeki sebagai pedagang tempe pun, kau tak pernah bosan mendampingiku. Menampung pundi pundi dollarku di badanmu.

Photo Credit : BulaKana Location : Suva, Fiji

Photo Credit : BulaKana
Location : Suva, Fiji

South Korea, 2013

Akhirnya ku haruskan pergi dari Fiji Island, menghantarkan ku dan kau mengunjungi negara baru (lagi) untuk sesaat. Ingatkah? Aku pernah kedinginan di suhu 12’Celcius dan ku selalu memelukmu!.

Photo Credit : BulaKana Location : Gyeongbokgung, Seoul

Photo Credit : BulaKana
Location : Gyeongbokgung, Seoul

Bangkok, 2013

Kali ini ku ajak kau mencicipi dunia baru, belajar hidup dengan buku-buku. Capek kan? Berat kan? Bersabarlah hingga 2015 tugasmu menjaga sumber ilmuku.

Photo Credit : BulaKana Location : Grand Palace, Bangkok

Photo Credit : BulaKana
Location : Grand Palace, Bangkok

Ah egoisnya diriku terhadapmu, mukamu pun tak menarik lagi. Berapa kilometer di udara kau lintasi dan kau hanya mandi 2x!?

Baiklah ak berjanji, tahun ini (2014) ak punya sekejap mimpi dan akan memandikanmu sebelum melintasi negara baru. Bersiaplah akan mimpiku : melintasi langit biru menuju Jepang, Cambodia dan Belgium.

Best regards,

Pemilik Setiamu, Bula Kana

whatever i'm backpacker

FIJI, MY FIRST WORLD #Part 2

Special Edition : Bahasa

Hello — si empu udah mendarat di Hongkong. Let’s go!

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Si Cathay mendarat sukses tepat waktu (subuh time) di terminal 1 Chek Lap Kok Airport. Terminalnya sepi euy, cuma disambut beberapa petugas pake masker, eeeh busyet emang kita turun dari pesawat membawa penyakit?? Tak perlu basa basi segeralah meluncur ke toilet, sekedar bersihin perut doang. Perut nyaman, rasa lapar pun datang.. untunglah ada coklat bar si Cathay yang mampu menambah kalori (lumayan). Berhubung waktu transit lama alias 10 jam!, si empu memilih menunggu toko-toko terminal 1 buka. Ceritanya mau kunjungan ke toko-toko pan dikenal sebagai “The World’s Best Airport Shopping Destination” dan menambah vitamin di pagi hari a.ka SPB (sales promotion boy) ganteng pisan euy!! (*^□^)八(^□^*). Oh ya clingak clinguk hingga nemuin prayer room di Level 6, near Gate 42, Terminal 1 berdoa minta Allah menjaga si empu selamat sampai Fiji. Di terminal ini juga bisa lihat atraksi atau pameran di Gate 22, 26, 31, 41, 62 dan tentu cari info destinasi seputar airport (Hongkong city).

Melihat antrian keluar bandara kek uler anaconda, rasa malaspun muncul dan memilih stay saja #”wuaaah sayang banget” gitu kan komentar teman?? fyuuh ~╮(╯_╰”)╭  Jujur sih khawatir klo kesasar HAHAHAHA.

Setelah puas explorasi bandara, si empu melanjutkan perjalanan ke terminal 2. Setelah naik turun beberapa kali via eskalator dan naik komuter tanpa tempat duduk then wuuzzzz gerbong terbuka di terminal 2. Transfer gate Air Pacific (Fiji airways “ganti nama setelah april 2013″) ada di E1. Nah disini ketemu gerombolan ABK berumur sepantaran saya. Salah satu dari mereka say hello dan cerita dengan suksesnya bahwa mereka tersesat dalam perjalanan menuju terminal 2. Ya iyalah mereka jalan kaki gak pake komuter, jauh gila! lebih gede dari SOETA kaliii HªªHªª.

Mungkin tampang si empu yang begitu meyakinkan, para ABK memutuskan untuk mengikuti saya, supaya tak tersesat. Saya salut atas keberanian mereka, walaupun bahasa inggris “little-little i can” toh mereka berhasil ke luar negeri. Mengejutkan lagi, seorang ABK dengan polosnya curhat “Kami kira dari Jakarta naik pesawat langsung ke Fiji dan lanjut kapal” Whatt!!! ☉_☉ jadi si agen kapal ABK tidak memberi penjelasan akomodasi tujuan ke Fiji. Beruntunglah mereka ketemu saya HIHIHIHI.

Dua jam sebelum terbang, Air Pacific desk belum buka. Gaswat!! Langsung saja saya ngecheck ulang gate yang saya tongkrongin benar atau tidak. Selain itu clingak clinguk sangat penting di kondisi seperti ini (newbie overseas traveller). Akhirnya ketemu penampakan #eh orang Fiji berbadan subur. Yes! benar dugaan saya, bertemu Bapak Fiji yang ramah sembari cerita “Fiji Paradise”. Duuuh gak sabar nih menginjakkan kaki di Fiji, Pasifik.

Akhirnya berhasil masuk Air Pacific, armada kebanggaan orang Fiji. Pramugari/a nya apakah ganteng/cantik eksotis yaa?? Ini dia pramugari asli Fiji . . . Jeeeeng Jeeeng!

Photo Credit : Mai Life Magz

Photo Credit : Mai Life Magz

Beda kan? berpindah dari pramugari Cathay yang semampai tinggi langsing cantik oriental ke wanita yang cantik eksotis dan berperawakan subur. ​​​ƗƗɐƗƗɐ

Perjalanan hongkong – fiji memakan waktu 5 jam. Sesi yang ditunggu adalah MAKAN, porsinya khas Pasifik besar dan mantap. “Hello, Beef or chicken madam?” should I answer with “I am a human”?? (/‾▿‾)/┌(_o_)┐.

Tempat duduk si empu memang strategis, sesekali memandang jendela terlihat pulau-pulau kecil, lautan biru muda yang diduga Fiji. Yippiee bentar lagi mendarat di Nadi (the biggest airport in Fiji)..

Photo Credit : Google Image

Photo Credit : Google Image

Suara merdu lelaki Fiji terdengar di pesawat “Ladies and gantlemen, BLA BLA — at 11am” Langsung puter jarum jam lagii… Perbedaan waktu antara Fiji dan WIB (waktu indonesia barat) adalah 6 jam lebih awal atau 5 jam lebih awal (daily save saving #Januari 20- Oktober 26, 2013). Alhamdulillah Air Pacific mendarat juga di Nadi airport #baca : Nandi.

BULA sapaan khas Fiji untuk menyambut tamu baru termasuk saya! BULA berati Hallo or Welcome. Tak ketinggalan kalung kerang bertengger di leher saya – gratis kalung uhuyy.

Urusan imigrasi kelar lalu belanja beberapa wine titipan teman Fiji di stand duty free. Waktu yang tepat untuk membeli liquor sebagai oleh-oleh ya.. cuma di Nadi airport. Ingat juga menukar simcard HP yah, ada vendor Vodafone gratis sebelum pintu keluar. Dikarenakan penginapan saya di ibukota (Suva), perjalanan dilanjutkan dengan minivan selama 3-4 jam. Its time to say goodbye to ABK, berpisahlah kami. Semoga nasib mereka terlindungi ke jalan yang terbaik.

PS : penampakan Air Pacific mulai april 2013 berganti Fiji Airways seperti foto dibawah A330 new brand (´⌣`ʃƪ)

Photo Credit : Mai Life Magz

Photo Credit : Mai Life Magz

FIJI, MY FIRST WORLD #Part 1

Haiii.. You are stopping by on MyTravelPlate special edition = Bahasa edition and this was a memorable journey I had

Februari, 2012 sore, posisi Adisumarmo International Airport #ya iyalah si empu orang Solo. Tujuan Soekarno–Hatta International Airport “Mau ngapain mbak?” Jawab : “Melihat dunia! (cieleee)” ketika ditanya gerombolan si berat #upss- pegawai  perusahaan multinasional yang berlibur tujuan Australia.

“Tujuan kemana?” Jawab : “Fiji pak!”

Photo Credit : Google Image

Photo Credit : Google Image

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Si Bapak dengan PDnya “OOh daerah Jepang ya?” Jawab : “Tettoott..salah! Pasifik selatan utaranya NZ”

Look at the map! how small the country!

— si Bapak “Sendiri? berani?” Jawab : “Yup”. Jawaban singkat padat dan sangat jelas. Percakapan kami pun berakhir, si Bapak melangkah pergi dan gue??!!! Ya Tuhan– mo ngapain ini? Jadwal penerbangan tengah malam euy. Kebayang dong dengan 1koper, 1backpack, 1slingbag, 1handbag (ketahuan deh mbak2 rempong) #ya iyalah secara si empu mo pindahan dari Solo ke luar negeri. Pindahan ke negara antah berantah, beda benua dan pertama kali ke luar negeri!  ƪ(° ̯˚ ʃ) Jujur gak pake browsing travel destination di Fiji ataupun perjalanan menuju Fiji, asal maju jalan, grak! ikutin feeling dan tak malu bertanya.

Maaf maaf nih yee, bukan tipe narsis jadi gak poto-potoin terminal 1, 2 dan cafe yg gue tongkrongin. So? ngendon di mushola CGK is the best choice a.ka tidur.

Nah bagi WNI (warga negara indonesia) yg mo ke Fiji Island syaratnya gampang, pertama : siapin uang ​​​ƗƗɐƗƗɐ untuk beli tiket PP (pulang pergi). Kedua : siapin fisik sehat. Visa yang dipakai adalah VoA (Visa on Arrival) selama 4 bulan stay. Yipiee 4 bulan cukup kan ngubek-ngubek 330 pulau di Fiji??

Berapa sih tiket PP ke Fiji? — minimal 12juta rupiah. (-̩̩̩-̩̩̩_-̩̩̩-̩̩̩) lebih mahal dari tiket ke Eropa euy. Soalnya bukan LCC (Cathay Pacific and Fiji Airways). Make sanse laaah. Fiji travel is the most popular of the South Pacific tourist destinations.
It was hard effort to reach Fiji everybody.. took all my energy and emotion then I got a chance!

Berapa lama perjalanan ke Fiji? — tergantung mo transit dimana, via Seoul, Hongkong, atau Sydney? Paling cepet via Sydney. Semakin pendek waktu transit semakin mahal bea pesawat (ya iyalah). Rute perjalanan si empu ialah Jakarta – Hongkong – Nadi (Fiji) total 10 jam dengan lama transit 10 jam di Hongkong. Lumayan kan bisa jalan2 keluar Hongkong #city tour. Jika memilih seoul, transitnya semalam diperlukan visa transit and hostel –bayar lagiii (-̩̩̩-̩̩̩_-̩̩̩-̩̩̩).

Woaahmm bangun tidur, check in Cathay Pacific #jangan lupa bilang “check through” ke petugas klo bawaan di bagasi. Menuju booth imigrasi — urek urek selembar note, jawab pertanyaan petugas dengan muka lempeng “holiday pak“. Ikutin alur gate lalu tunggu pesawat dengan cantik. Naaah disini asyik bener ngrumpi sama mbak-mbak TKW (tenaga kerja wanita) tujuan hongkong atau sama mas-mas ABK (anak buah kapal) tujuan Fiji. Fyuuuh ternyata ada barengan ke Fiji euy jadi tenang…

Udah dulu ya, si empu mau lanjut ke Hongkong.. tunggu cerita selanjutnya di part 2.

Happy Travelling

End of The Year Post Cards

We are extremely grateful for the wonderful year it has been, for the opportunity it has been to eat, travel and for the support you’ve given us.

Thank you!

May you have a great year and a wonderful time ahead.

 
My Travel Plate was born in Fiji Island, the romantic place ever! Using the name “Bula Kana” in 2012 then continue to grow slowly but sure. Here some postcards of our journeys in 2013, not much as my base in Bangkok, trying to settle for the next one year during unrest politic situation. Keep update for the Bangkok news untill PM election on February 2014 and keep travelling.
Photo Credit : Bula Kana

Photo Credit : Bula Kana

Location : The Westin Denarau Island Resort

Country : Fiji Island

Photo Credit : Bula Kana

Photo Credit : Bula Kana

Location : Siak Palace

Country : Indonesia

Photo Credit : Bula Kana

Photo Credit : Bula Kana

Location : Ayutthaya Historical Park

Country : Thailand

Photo Credit : Bula Kana

Photo Credit : Bula Kana

Location : Marina Barrage

Country : Singapore

Photo Credit : Bula Kana

Photo Credit : Bula Kana

Location : Malacca Historic Town

Country : Malaysia

Last but not least, Happy New Year 2014!

 

Most Wanted, Fresh From Campus Oven

Hello bakery lover!!

Planning some baking during Christmas or New Year Ev? or lazy to do but need a delic cake such as gift? Here a story begin..

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Baked aroma spread out to the building, curios what happening today. Many students walk around at first floor, do their jobs. Some do cooking and some do marketing outside.

Department of Food Science and Technology have a project for 4th year undergraduate students. A collaboration project between food science and food engineering. A bakery science knowledge and entrepreneur skills are the point during the project from Agro-Industry Faculty, Kasetsart University, Thailand.

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

This season a bit special for them, as working for two weeks with 2 work shifts morning-afternoon to produce many kind of bakery products. Packaging team, production and marketing team show up their actions.

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Taste? No doubt! Modified a recipe with premium healthy ingredients. So trust them as a newbie food technologist who are learning about what makes high altitude cooking different.

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Price? So cheap for a piece of cake as long as you holding $US hahaha. This delic cakes available to deliver around campus (Bangkhen) area. Wondering if they promote the product as a pro business holder. Young entrepreneurs appeared!

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Then what is the students favourite? Check the video out ^^

 

Yusuf Satay “Sticky, Sweet and for Sure!”

68 on the busy road, 5-7 minutes driving from Kasetsart Bangkhen Campus.. Yup Yusuf Restaurant where you can smell the aroma from chicken or beef satay serves with spicy peanut sauce. This is one of the special menus from Yusuf an halal restaurant owned by a man who like fishing and a fans of Barcelona.

That day was special for us, celebrating a birthday. Suddenly we forgot the route to get there, by taxi was a safe option and cheap. The location is in the left hand side from Ngamwongwan road, take out from Kasetsart.

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

While some of us pointed the menu, good to know the atmosphere around. It’s like open restaurant join with other food stalls but Yusuf’s is the big one. Seems more than 50 people can sit in.

Photo Credit : Bula Kana

Photo Credit : Bula Kana

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Price is affordable for student HAHAHA and might be very cheap to Farangs. Dont worry the list on the menu already in English, a plus point. ‘Gaeng Khiao Wan Gai’ or green chicken curry, Satay (meat BBQ Asian version), Martabak (folded panfried bread with eggs and meat as main ingredient), Oxtail soup, Ba Mi, Pad Thai and the best one is Oxtail Soup!

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

Satay is Malay and Indonesian dish of grilled meat on skewers, served with a peanut dipping sauce and rice or ketupat (rice wrapped in shaped coconut leaves). Yusuf satay will fit with your taste if you like sweet, the sauce more thicker and sweet than from Indonesia, Singapore, Malaysia.

Here some foods that you won’t miss in Yusuf.

Photo Credit : BulaKana

Photo Credit : BulaKana

See you around with some delic foods in Bangkok!

Kodrat Ilahi, Special Rujak From SOLO

Feeling hot and exhaust after travel around somewhere in the city, may you decide to take “cold food” – ice creams, juices, cold soda?? Today we recommend you to try Rujak in Solo or Surakarta, Central Java, Indonesia. The most popular Rujak stall at here is Kodrat Ilahi, located on Lawer St, Kalitan. Mrs. Azizah, the owner gave the name after she visited a Masjid in Aceh, Sumatera. Started the business without the name then became popular at the time, suddenly bad rumour made her business almost collapse. Big hope using Kodrat Ilahi (Kodrat means God’s will ; Ilahi means Allah, Godshe can get the costumer trust and she did!

You will see a stall with three long tables inside, not fancy stall but comfort enough to enjoy a delic snack for only Rp 5500 (50+ cents US!).

Photo Credit : Bulakana

Photo Credit : Bulakana

Thomas Stamford Raffles said this about rujak in his 1830 book The History of Java: “Rujak is prepared from unripe mangoes and other fruits, which, being grated, receive the addition of capsicum and other spices and thus constitutes a favorite dish with the natives, though disagreeable to Europeans.”

It is a classic Indonesian mixed tropical fruits, palm sugar, tamarind juice, peanut and chilli. Giving a spicy, sweet sour taste and crunchy texture at anytime we consider it as a snack. There are many types of rujak in Indonesia, rujak cingur, rujak soto, rujak bebek, rujak gobet, rujak juhi, rujak kuah pindang, rujak bubur, rujak uleg, rujak bulung. Normally in Solo they grate the unripe fruits and sometimes grate orange sweet potatoes. Then they start to ground palm sugar, chilli, fried peanut on the big stone mortar. Blend well ended with pouring tamarind juice.

Here the process of making Rujak..

Photo Credit : Bulakana

Photo Credit : Bulakana

Photo Credit : Bulakana

Photo Credit : Bulakana

Photo Credit : Bulakana

Photo Credit : Bulakana

How to get there?

  • If you stay around Manahan area, the place where the Manahan Stadium or sport venues took place, better take a rickshaw to guide you and pay start from Rp 5000 (50 cents US).
  • Have shopping at Solo Paragon Mall? the stall just behind the mall, take a walk around 5 minutes.

Welcome to Solo & try this cuisine

See you soon ^^

The World “Sacrifice” Food Day 2013

October 15, 2013… the holy day for Mosleem all over the world. Finished wukuf – the Hajj pilgrim season in Arafah, Saudi Arabia time of Eid al Adha decided. Some of us do prayer in Masjid or on the field after sunrise and arrange to sacrifice or slaughter a cow, goat or sheep. Eid al Adha honors Ibrahim’s (Abraham’s) willingness to sacrifice his son Ishmael when God ordered him to do this. Just as Ibrahim was to kill Ishmael, God put a sheep on his place. Regardless this event is remembered at Eid al Adha, we complete obedience to the will of God, remind ourselves of own willingness to sacrifice anything to follow God’s commands. Symbol of the whole surrender to the God.

We captured this special moment in Perawang, a small city about 3 hours driving from Pekanbaru, Sumatera Indonesia. Once a year, when goats suddenly appeared on every street corner then bloody display shown in Al Huda Masjid, children watched around and adults did their job.

Photo Credit : Bulakana

Photo Credit : Bulakana

Six men did the work when slaughtering a big cow, this moments found difficult to watch. A sharp knife, neck piercing then craccckkkk!!! my own stomach turned queasy, Lets some photos speak to you…

Photo Credit : Bulakana

Photo Credit : Bulakana

They covered the head with leaves to protect the blood splash out. Look at him!

Photo Credit : Bulakana

Photo Credit : Bulakana

Photo Credit : Bulakana

Photo Credit : Bulakana

Photo Credit : Bulakana

Photo Credit : Bulakana

Entrail removed after skinning, people sat cross legged around each and cut the meat. Seperated the meat and fat also other parts such as bonnes or the ribs then went to weighing stop, some women scale per kilo into individual plastic bag. The meat is divided between the poor, family and friends. One-third of the meat goes to those who purchased it, another third goes to their relatives and friends, and the final third is distributed to the poor. Other Mosleems give money to charity to help poorer families and eat a meat based meal. Masjid or other groups may arrange communal meals as a special act of charity for the occasion. Plastic bag with the name labeled brought to bring home to cook ; satay, gulai, rendang are famous menu in Eid al Adha.

Some of people do slaugtering tomorrow, both goats and cow,s that will be coincides with world food day on October, 16th 2013 declared by Food Agriculture Organization of UN. Giving some of our wealth to the poor with Qurban meat (food) also provide the nutrition since the beef meat price too expensive for the poor and rarely eat the meat might be twice a year such as Mosleem days, Ied Raya and Adha. Yes we live in Indonesia, developing country with proverty level around 12% in 2012-2013, still have people who are very hunger. A good of charity at this moment, we have the power to against hunger.

Again Happy Eid al Adha to you ^^